Indoor Rowing

Η ανάγκη δημιουργίας της κωπηλασίας κλειστού χώρου (Indoor Rowing) γεννήθηκε από τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αθλητές κωπηλασίας κυρίως στις χώρες στου Βορρά. Ο λόγος ήταν ότι το χειμώνα και οι λίμνες πάγωναν, με αποτέλεσμα τη μη πραγματοποίηση των προπονήσεών τους.

Οι πρώτες προσπάθειές για τη δημιουργία μιας μηχανής που ουσιαστικά θα προσομοίωζε την κωπηλασία έγιναν τον 18ο αιώνα. Ωστόσο, η αίσθηση των μηχανών αυτών απείχε από την πραγματική κωπηλασία. Η πρώτη πετυχημένη κωπηλατική μηχανή δημιουργήθηκε από τα αδέρφια Peter and Richard Dreissigacker (μέλη της Ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ) το 1981. Πολύ σύντομα εντάχθηκε σε κάθε κωπηλατικό όμιλο και μέσα σε λίγα χρόνια διοργανώθηκε ο πρώτος αγώνας κλειστής κωπηλασίας. 

 

Σήμερα, έπειτα από χρόνια μελέτης και βελτίωση αυτών των μηχανών είναι ευρέως γνωστά στα μοντέλα D,E και Dynamic όπου μπορεί να τα βρει κάποιος σχεδόν σε κάθε αθλητικό χώρο είτε είναι γυμναστήριο είτε είναι ένας χώρος crossfit. 

 

Γιατί όμως έγινε τόσο ευρέως γνωστό? Γιατί εκτός από τους κωπηλατικούς ομίλους υπάρχει σε όλους τους χώρους άσκησης? 

 

Το πιο σημαντικό στοιχείο της κλειστής κωπηλασίας είναι ο μεγάλος αριθμός ενεργοποίησης μυϊκών ομάδων στο σώμα μας. Έρευνες έχουν δείξει πως ενεργοποιείται τουλάχιστον το 75% του σώματός σε κάθε επανάληψη. Αυτό σημαίνει πως από τα αερόβια μηχανήματα που είναι διαθέσιμα στην αγορά είναι το πιο ολοκληρωμένο. Αποτέλεσμα αυτού η μεγάλη θερμιδική κατανάλωση κατά την άσκηση. 

 

Εκτός από τη μεγάλη μυϊκή ενεργοποίηση υπάρχει ένα θετικό ακόμα πιο σημαντικό. Είναι άσκηση χαμηλής επιβάρυνσης χωρίς κραδασμούς, άρα ασφαλής σε πιθανούς τραυματισμούς. 

 

Αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι πως η κλειστή κωπηλασία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, φύλα, αλλά και προπονητική εμπειρία. Αυτό συμβαίνει διότι μας δίνει τη δυνατότητα εμείς να καθορίζουμε την αντίσταση από την αρχή. Με αυτό το τρόπο μπορούν να προπονούνται μαζί σε ένα ομαδικό πρόγραμμα ένας αρχάριος κι ένας προχωρημένος. 

 

Τέλος, είναι κάτι το διαφορετικό που σπάει την καθημερινότητα και συνάμα διασκεδαστικό. Ειδικά όταν προπονείται κάποιος σε ομαδικό γκρουπ και μπορεί να βλέπει στο μόνιτορ του μηχανήματος ανά πάσα στιγμή πως πάει ο ίδιος αλλά και οι υπόλοιποι ασκούμενοι, δίνοντας έτσι και το στοιχείο του ανταγωνισμού.

 

Σε λίγες μέρες στο νέο μας χώρο!