Μην τρελαίνεσαι αν ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου την πρωτεΐνη

Πόσες φορές τα έχω πάρει στο κρανίο όταν ξεχνάω να πέρνω την πρωτεΐνη μαζί μου στο γυμναστήριο. Το τέλος του κόσμου….Ξέρεις τι εννοώ. Κάτι σαν:

Το κάνω και το βλέπω. Πρωτεΐνη αμέσως (< 1 ώρα) μετά την προπόνηση. Συνήθης πρακτική – θα έλεγα θρησκευτική -ανάμεσα σε bodybuilders και γενικά στην προπόνηση με βάρη.  Ο λόγος; Να αυξηθεί η πρωτεϊνοσύνθεση και να μειωθεί ο καταβολισμός σε συνδιασμό με προπόνηση αντιστάσεων ώστε να αυξηθεί η μυϊκή δύναμη και ο όγκος.

‘Oμως το ήξερες;

Τα τρέχοντα αποδεικτικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Βάση μιας έρευνας meta-analysis βρέθηκε ότι καταναλώνοντας πρωτεΐνη αμέσως μετά η και πρίν την άσκηση δεν είναι σημαντικά ευεργετικό ως προς την δύναμη ή ως προς τις υπερτροφικές προσαρμογές που σχετίζονται με την προπόνηση αντιστάσεων. Ακόμα δεν έχει αποδειχθεί βέβαια αν το “παράθυρο” 2-3 ωρών παίζει κάποιο ρόλο.

Οι επιστήμονες καταλήξαν ότι τα θετικά αποτελέσματα από κατανάλωση πρωτεΐνης από τέτοιες διάφορες έρευνες προήλθαν απο την ολική πρόσληψη πρωτεΐνης και όχι από το πότε καταναλώθηκε.

Βιβλιογραφία

Brad Jon Schoenfeld, Alan Albert Aragon and James W Krieger. “The effect of protein timing on muscle strength and hypertrophy: a meta-analysis”. Journal of the International Society of Sports Nutrition 10 (2013): 53. Web: http://www.jissn.com/content/10/1/53

Απο τον: http://www.nickvardavas.com/blog/