Τα οφέλη της Yoga

Η πολυδιάστατες προσαρμογές που μπορούν να επέλθουν μέσω της Yoga.

Λογώ του αυξημένης υποκινητικότητας στις μέρες μας όλοι οι διεθνής οργανισμοί σχετική με την υγεία και την άσκηση προτρέπουν την ενασχόληση με οποίαδηποτε μορφή άσκησης. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους άσκησης είναι η Γιόγκα. Η Γιόγκα είναι μία φυσική, νοητική και ψυχική πρακτική ή μαθητεία που προέρχεται από την Ινδία. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σχολών, πρακτικών και στόχων[2] στον Ινδουισμό, Βουδισμό (ιδιαίτερα στον Βαζραγιάνα Βουδισμό και τον Ζαϊνισμό.Οι γνωστότερες μορφές της στον δυτικό πολιτισμό είναι η Χάθα γιόγκα και η Ράτζα γιόγκα.

Η θετική επίδραση της πάνω στους άσκουμενους είναι πολυδιάστατη κάθως επιρεάζει πολλές τις παραμέτρους φυσικής κατάστασης όσο και της ψυχοπνευματικής. Στην  Yoga φαίνεται να υπάρχει μια έντονη ενεργοποιήση των ίνων βραδείας συστολής και απενεργοποιήση των ινων ταχείας γεγονός που επιτρέπει την επικράτηση του παρασυμπαθητικού συστήματος έναντι του συμπαθητικού φτάνοντας έτσι μια πιο ιδανική διαλογιστική κατάσταση. Μείωση του επιπέδου της κορτιζόλης παρατηρείται ακόμα και 12 ώρες μετα την άσκηση πράγμα το οποίο φαίνεται να καθίστα αυτή την μορφη άσκησης ένα καλο όπλο απέναντι στο στες. Ακόμα λογώ της αύξησης της BDNF και την σταθεροποιήση της σεροτονίνης (5-hydroxytryptamine, 5-HT) , υπεύθυνες για την λειτουργία του νευρικού συστήματος , μειώνονται πολύ τα επίπεδα του πόνου από διάφορους τραυματισμούς που μπορεί να προυπάρχουν. Δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος της ανοσολογικής απόκρισης είναι η μεταφορά λοιμωδών παραγόντων στο χώρο της λεμφοκυτταρική δράση, η πρακτική yogasana βελτιώνει την ανοσοποιητική λειτουργία βελτιώνοντας την κυκλοφορία. Επιπλεόν η γιόγκα δημιουργεί ένα όγκο υπερφόρτωση στην καρδιά στο αρχικό στάδιο της αλλά μακροπρόθεσμα, ενεργούν κατά παράδοξο τρόπο μέσω της ευαισθητοποίησης των αισθητήριων οργάνων για την πιέση του αίματος, μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση,και επομένως συνιστώνται σε συνθήκες όπως υπέρταση, αν και πρέπει να γίνει με προφυλάξεις κάτω από έναν αρμόδιο δάσκαλο στο αρχικό στάδιο. Σε μια μεγάλη μελέτη μεταξύ ασθενών με οστεοαρθρίτιδα,η γιόγκα ήταν σημαντικά καλύτερη στη βελτίωση της δυσκαμψίας του γόνατος και της ποιότητας ζωής από τη συνήθη φυσιοθεραπευτική διαδικασία. Σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, hatha yoga είναι τόσο αποτελεσματική όσο η συμβατική σωματική άσκηση στο τη βελτίωση του προφίλ των λιπιδίων, της γλυκόζης στο αίμα νηστείας και αντιοξειδωτική κατάσταση. Τελος λόγω των θέσεων του που θέτουμε το σώμα μας κατά την διάρκεια της άσκησης βελτιώνεται η ευλυγισία και η στάση του σώματος μας.

Όπως είναι φανερο μέσω της ενασχόλησης με την Yoga μπορούμε να επωφεληθούμε σε πόλους τομείς τόσο ο υγιής πληθυσμός όσο και συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων με προβλήματα υγείας αλλά και τραυματισμούς.

 

Βιβλιογραφία

Ramajayam Govindaraj, Sneha Karmani, Shivarama Varambally, & B.N. Gangadhar. (2016). Yoga and physical exercise – a review and. International Review of Psychiatry.

Wikipedia. (2019, 12 2). Retrieved from Wikipedia: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CF%8C%CE%B3%CE%BA%CE%B1