sauna

Η χρήση της σάουνας είναι ένας πολύς καλός παράγοντας αποκατάστασης των μυών μετά από δυνατές προπονήσεις.

Η αποθεραπεία του αθλητή και ειδικότερα η μυϊκή του αποκατάσταση είναι εξίσου σημαντική με την προπόνησή του. Πρέπει όμως να γίνεται σωστά γιατί όσο απλό ακούγεται τόσο περίπλοκο είναι στην ουσία. Η υπέρμετρη χρήση μεθόδων αποκαταστάσεως ή η πλημμελής χρησιμοποίησή τους οδηγούν σε εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα. Το πιο απλό παράδειγμα είναι το απολαυστικό μπάνιο σε ζεστό νερό. Η παραμονή στη μπανιέρα για 10-15 λεπτά χαλαρώσει τους μυς ενώ αν παραμείνετε για μια ώρα θα αισθανθείτε έντονη κούραση.

1) Η σάουνα πρέπει να χρησιμοποιείτε για 1 φορές εβδομαδιαία, αλλά όχι παραπάνω. Είναι πολύ τοξική για το σώμα.

2) Πριν μπείτε κάντε ένα ζεστό ντους στους (χωρίς να βρέξετε το κεφάλι).

3) Σκουπιστείτε καλά μετά το ντους.

4) Προστατέψτε το κεφάλι σας στη σάουνα για να αποφύγετε τυχόν ζαλάδα

χρησιμοποιώντας ένα καπέλο ή τυλίγοντας το με μια δροσερή πετσέτα.

5) Μπαίνοντας στη σάουνα καθίστε στο κάτω μέρος για 2-3 λεπτά ώστε να

προσαρμοστείτε στους πάντα πάνω σε μια στεγνή πετσέτα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα από τα 2-3 σετ που θα κάνετε.

6) Μετά από τα 2-3 λεπτά μετακινηθείτε στο υψηλό μέρος της σάουνας. Η θερμοκρασία είναι πλέον υψηλότερη. Αποφύγετε τις μετακινήσεις. Η καλύτερη θέση είναι να ξαπλώσετε και να παραμείνετε ήρεμοι.

7) Παραμείνετε στη σάουνα για 6-10 λεπτά. Αμέσως μετά βγείτε και κάντε ένα κρύο ντους για 20 - 40 δεύτερα, κάντε μετά αλλαγή σε ζεστό για 2 - 3 λεπτά. Επαναλάβετε την  ίδια διαδικασία για 5 φορές.

8) Σκουπιστείτε και ξεκουραστείτε για 10 - 15 λεπτά εκτός σάουνας. Ξαναμπαίνετε για το επόμενο σετ από τα συνολικά 3 που θα επιχειρήσετε. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 5 -7 λεπτά